isp


 Jana Vesela
Aut 3
Mijn thema van vorig jaar: klassieke kunst, op een eigentijdse manier. In het bijzonder vind k het interessant om standbeelden van ruiters te schilderen. Hoe de houding van ruiter en paard zich tot elkaar verhouden. Ook archetonische vormen (bijv. van gebouwen in omgeving van het beeld) en deze dan met een opvallend andere handschrift(stijl) schilderen dan paard en ruiter,bijv. met een overdreven perspectief en opgebouwd uit lijnen (David Schnell). Wat ik meer wil doen is het paard en ruiter zo realistisch mogelijk te schilderen -dus dat het echt 3d wordt en ruimtelijkheid en vormen van het beeld goed eruit komen, maar dat het nog steeds een sculptuur blijft: het is een beeld en geen levend ding. Hierbij kan denk ik ook de achtergrond een belangrijke rol spelen.
Misschien om het beeld (de niet levende figuren) in een levende omgeving (natuur of bos) te plaatsen, zou een grappig effekt heben en voor een andere werking kunnen zorgen. En met kleurgebruik en schilderwijze het geheel de sfeer geven van het beeld zodat het beeld en omgeving 1 worden en de emotie van het lichaamstaal benadrukt worden.
Verder lijkt het mij van belang om onderzoek te doen in zwart-wit schilderijen. Dit omdat ik in de afgelopen twee jaar zo uitgebreid met kleur heb gewerkt, kleur overheerste voor mij vaak vorm en richting en alle andere aspecten. Om contrast en het belang daarvan beter te beheersen en in te zetten.
Wat ik graag daarna wil doen, is stelling memento mori- carpe diem in mijn schilderijen gaan uitbeelden en oplossen (hoe kun je nou allebei tegelijkertijd doen?)
Dit is een project wat ik al jaren wil doen (omdat dit echt over mijn persoonlijke  inhoud gaat) en nu beschik ik beter over de vaardigheden om dit weer te kunnen geven.
Inspiratiebron hiervoor ben ik afgelopen zomer tegengekomen; namelijk  psychiatrische kerkhoven. ~Ik wist niet dat die bestonden. Waarom dan; waren de geestelijk zieken dan niet 'christelijk' genoeg of hadden ze geen familie.Zagen ze wellicht de inrichting meer als familie? Een voorbeeld van wat en hoe voor deze thema  is een grafsteen van een kruis met jezus erop: dromerige en sfeervolle lucht op achtergrond, een superstrakke kruis en daaropop een overdreven vleselijke, realistische jezus.
En uiteraard het bezoeken van zulke kerkhoven en foto's maken om deze dan te schilderen. Tevens oude joodse begraafplaatsen, zoals die in Amstelveen.
Hier kan ik het beste minstens 1blok mee wachten, momenteel is het wat te dichtbij. Maar ik zie het helemaal zitten om met respect oude beelden in het zonnetje te zetten, want er zijn zo veel prachtexemplaren te bewonderen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb